Duurzaamheid in je bedrijf

Tegenwoordig is duurzaamheid een ‘trending’ topic en daarom is zakelijke energie ook erg belangrijk voor bedrijven. Je kan als bedrijf niet meer achter blijven en daarom is het erg belangrijk dat je proactief meedoet. Probeer dus om minder energie te verbruiken. Maar hoe doe je dit precies? Hoe kan jij verantwoord maatschappelijk ondernemen? In dit artikel worden er diverse tips gegeven hoe jij als bedrijf aan duurzaamheid kan doen.

De verwarming en verlichting

Het beste wat je natuurlijk kan doen is minder vaak de verwarming aan zetten en minder lang het licht aan laten staan. Dit is in veel gevallen natuurlijk niet mogelijk, en daarom zijn er andere dingen dat je kan doen. Je zou bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen laten instaleren op je bedrijfspand. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van ledverlichting.

Transport

Het transporteren van goederen is natuurlijk ook erg slecht voor het milieu. Als je spullen inkoopt zou je bijvoorbeeld duurzaam kunnen doen door zo lokaal mogelijk in te kopen. Zo hoeven je spullen niet heel Nederland te zien. Dit is op kort termijn misschien iets duurder maar na een langere tijd zou je met je lokale partner een deal kunnen maken wat ook weer de lokale economie bevorderd.

Aanbod maten

Veel bedrijven bieden producten aan in veel verschillende maten. Verschillende maten betekent in dit geval ook verschillende verpakkingsmaterialen en maten. Bedrijven proberen de maten te reduceren door alles in één maat te versturen, wat er natuurlijk toe leidt dat producten in veel te grotere verpakkingsmaten worden verpakt.

Probeer dus rekening te houden met de grootte van je pakket en bied niet één verpakkingsmaat aan want dit is alleen maar slecht voor het milieu.

Thuis werken

Ben je eigenaar van het bedrijf? Dan zou je ervoor kunnen zorgen dat werknemers één dag per week thuis mogen werken. Dit leidt ertoe dat alle werknemers elke week 20% minder op de weg zijn. Dit is goed voor het milieu maar ook je werknemers zullen dit erg waarderen.

Zoals je hierboven ziet kan je op heel veel verschillende manieren duurzaam ondernemen. Het hoeft ook niet per se in een grote verandering te zitten, want ook kleine veranderingen helpen. Probeer voor je eigen bedrijf en voor je eigen werkzaamheden te kijken hoe jij iets duurzamer aan de slag kan gaan. Doe dit vooral op je eigen, creatieve manier want wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander.