Financiële gevolgen van je scheiding

Als je gaat scheiden dan heeft dat niet alleen mentale gevolgen maar ook financiële gevolgen. Dat wil zeggen dat je financiën er ook onder gaan lijden. Naast de kosten van het scheiden komen er ook nog veel meer kosten bij. Zo moet je in je eentje ineens alles gaan betalen. Wel kunnen de kosten voor de kinderen gelukkig verdeeld worden. 

Voorbereiden

Voordat je officieel gaat scheiden is het belangrijk om eerst alles op een rijtje te zetten. Zodat je kunt gaan inschatten wat je financiële gevolgen gaan zijn. Je gaat als eerste het vermogen en pensioen van jou en je ex-partner op een rij zetten. Zo weet je uiteindelijk wat jouw vermogen is. Verder heb je natuurlijk ook een inboedel. Zorg dat je de waarde ervan weet. Zo kun je het makkelijker verdelen. 

Hulp van buitenaf

Dit alles kost vaak veel tijd en het is natuurlijk niet fijn om zoveel tijd met je ex-partner door te brengen. Tijdens het verdelen van inboedel en vermogen en het maken van bepaalde afspraken, kun je terecht bij Meesters in Mediation. Die helpen jou met het duidelijk maken van de gevolgen van je scheiding. Als het duidelijk wordt dat je last van schulden krijgt na de scheiding. Dan is het belangrijk om verschillende hulpinstanties in te lichten zodat ze je hulp kunnen bieden.

Kosten

Als je gaat scheiden dan komen er heel veel kosten bij. Zo kost de scheidingsprocedure al heel veel geld. Daarna moet er afspraken worden gemaakt met een mediator over het verloop van de scheiding en afspraken voor na de scheiding. Verder kan het zijn dat je alimentatie moet betalen. Dat kan zijn voor de partner alleen of voor de kinderen. Verder moet je de gezamenlijke dingen nagaan om te kijken waar je kosten op kunt besparen. 

Extra tips

Verder is belangrijk om een goede regeling voor de kinderen te maken. Het is namelijk onmogelijk om alles in je eentje te gaan betalen. Er zijn diverse regelingen waarmee je de kosten van de kinderen kunt verdelen. Je kunt gewoon ieder de helft laten betalen. Verder kun je kijken naar elkaars inkomen en wie het hoogste salaris heeft ook het hoogste bedrag te laten betalen. Daarnaast kun je ook nog kijken of je recht op toeslagen hebt. Iedereen kan wel extra steun gebruiken.