Hoe begin je een eigen onderneming?

Je zit al een tijdje met het plan om een eigen onderneming op te starten. Misschien heb je al wel helemaal uitgewerkt hoe je het wil gaan doen. Maar vraag je je nog enkele dingen af zoals: waar moet ik beginnen? Wij geven je alle handvatten om een succesvolle eigen onderneming te starten.

De eerste stappen

Meestal als je van plan bent om een onderneming te starten heb je al een beetje in je hoofd wat het gaat zijn. Wil je een fysieke winkel beginnen of wil je juist online gaan verkopen? Dat zijn dingen die je je als eerst af moet vragen. Biedt je een dienst aan of een product? Daarnaast moet je natuurlijk ook bekijken of er vraag is naar je product of dienst. Hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie? Hoe groot is die concurrentie? Wie is je ideale klant en hoe bereik je deze ideale klant. Dit zijn allemaal punten die je mee moet nemen in je eerste stappen, en een originele naam bedenken.. dat natuurlijk ook ;). 

Hoe ga je je onderneming financieren? 

Nadat je een beeld hebt van wat je wil met je onderneming, komt misschien wel het belangrijkste punt. Hoe ga je het betalen? Met het opstellen van een financieringsplan kun je in kaart brengen hoeveel geld er nodig is en waar je dat geld vandaan gaat halen. Ook kom je er zo achter waar je kansen van je onderneming liggen. Ben je nog jong en zit je nog op school? Veel HBO’s hebben een ondernemerscentrum waar ze je kunnen helpen met allerlei vragen over het opstarten van je onderneming. Dit is natuurlijk ook meteen goed voor je netwerk! 

Hoe wordt je zichtbaar bij je klant? 

Bij alle ondernemingen kan dit van pas komen. Want hoe wordt je zichtbaar tussen al die anderen? Denk bij een fysieke winkel aan het aanmaken van een Instagram pagina en het adverteren in het weekblad en op websites waar veel mensen van de plaats waar jij je winkel hebt op kijken. Voor online ligt dit een beetje anders en zijn er veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld adverteren in Google, je dienst of bedrijf promoten op Linkedin. En natuurlijk zorgen dat je hoog in Google komt.