Hoe pak je een financieringsgesprek met de bank aan?

Wanneer je een onderneming van plan bent te gaan starten heb je hier in de meeste gevallen een hoop geld voor nodig. Omdat niet iedereen dit geld zomaar heeft liggen kun je naar een investeerder stappen en om een lening vragen. Dit wordt ook wel een financieringsgesprek genoemd. Is die investeerder overtuigt dat je onderneming winstgevend kan worden in de nabije toekomst dan kan hij de lening verstrekken. Dit overtuigen van de investeerder kan enorm lastig zijn en een goede voorbereiding is noodzakelijk. Hieronder lees je hoe je dit het beste doet!

Overtuig de bank met je motivatie

Het financieringsgesprek wordt altijd face-to-face gehouden omdat de investeerder ook wil weten wat voor persoon je bent. Hij zal je vragen stellen over je motivatie om een eigen onderneming te starten. Merkt hij dat je enorm gepassioneerd bent over de producten die je wilt gaan verkopen dan zal dit je zeker pluspunten opleveren. Zorg er ook voor dat je oprecht bent over je motivatie. Je gaat het immers niet maken met een gespeelde passie voor je producten.

Zorg dat je cijfers kloppen

Misschien wel het belangrijkste punt voor een investeerder is of je onderneming winstgevend gaat zijn. Hij wil immers zijn investering plus rente wel terug verdienen. Om hierachter te komen zal hij je vragen om een omzetprognose van de komende 3 jaar te maken, een liquiditeitsbegroting te maken en het businessmodel mee te nemen. Hij zal deze cijfers uitgebreid bestuderen en vaststellen of het reĆ«el is wat je hebt opgesteld. Het is daarom uiterst belangrijk dat je deze documenten goed opstelt. Neem er je tijd voor en vraag zo nodig hulp. 

Wees onderscheidend

Tot slot, investeerders krijgen iedere dag mensen die van plan zijn om een eigen onderneming te starten. Geef de investeerders een reden waarom ze jou zouden moeten kiezen als ontvanger van hun investering. Kom met een innovatief concept en wees onderscheidend van de rest. Kom dus niet aan met een plan om de 100ste herenkleding winkel te starten in Eindhoven. Hier val je niet mee op en de kans is groot dat je niet over de anderen heen kunt concurreren. De investeerder zal dit ook zien en je kans op een financiering zal heel snel afnemen.