Investeren in de groei van je bedrijf

In de groei van je bedrijf moet je op diverse manieren investeren. Dit doe je op meerdere manieren. Je investeert tijd, moeite en geld, zodat jij de bedrijfsgroei kunt inzetten die je voor ogen hebt. Lang niet altijd heb je voldoende eigen vermogen om bepaalde investeringen te kunnen doen. Dit kun je op meerdere manieren oplossen. In dat geval moet je op zoek naar externe financiering. Naast het zoeken van investeerders, kun je ook terecht bij de bank. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Zakelijke lening

Een eerste optie is het aanvragen van een zakelijke lening. Hierbij krijg je in één keer het benodigde bedrag op je rekening gestort van de bank of kredietverstrekker. Dit bedrag los je vervolgens in meerdere termijnen af. Dit noemen we de looptijd. Hoe korter de looptijd is, hoe hoger het bedrag dat je per keer betaald. Over het nog openstaande bedrag betaal je rente. Hoe meer je af hebt gelost hoe minder rente je nog betaalt aan de bank of verstrekker. Bij het afsluiten van een zakelijke lening bepaal je in overleg met de verstrekker de looptijd. Houd hierbij rekening met de levensduur van het betreffende product.

Een zakelijke lening is bij uitstek geschikt wanneer je in één keer een forse uitgave moet doen. Denk hierbij aan nieuwe machines, een nieuw pand of een volledige nieuwe ICT-voorziening. Dit zijn allemaal uitgaven waar je als ondernemer lange tijd iets aan hebt. Dat maakt ze een goede besteding van je zakelijke lening.

Zakelijk krediet

Het kan ook voorkomen dat je zelf uitgaven moet doen, maar je nog steeds wacht op het moment dat je eigen klant hun rekening betalen. In dat geval is een zakelijk krediet een ideale oplossing. Bij een zakelijk krediet stelt de bank een potje beschikbaar, waar je altijd gebruik van kunt maken. Je betaalt dan ook alleen rente, wanneer het krediet daadwerkelijk gebruikt. Een zakelijk krediet is ideaal wanneer je snel liquide middelen nodig hebt. Denk hierbij aan het betalingen van rekeningen of het aanvullen van de voorraad. Een zakelijk krediet is gedurende één jaar beschikbaar en na dit jaar wordt bekeken of je het krediet kunt verlengen of hoe hoog een eventueel krediet is.

Laat je bij een keuze tussen een zakelijk krediet, een zakelijke lening of een andere vorm van externe financiering eerst goed infomeren wat voor jouw bedrijf de beste oplossing is.