Meer gedaan krijgen in jouw bedrijf door een andere focus

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit gestaag en met de aantrekkende economie zijn de ondernemers wereldwijd hard aan het werk om verder uit te breiden. Maar voordat je jouw onderneming verder uit gaat bouwen, is het verstandig om even te kijken naar mogelijkheden tot optimalisatie. Hoe sterker jouw bedrijf op dit moment staat, hoe meer resultaat het uitbreiden van je bedrijf heeft en hoe makkelijker het proces wordt.

Richt je aandacht eens op de boekhouding!

Te veel ondernemers zien de administratie nog als een last. Iets waar veel tijd in gaat zitten en waar niets uit terugkomt. Herken je je in dat beeld? Dan doe je iets verkeerd. De juiste administratie zorgt er namelijk voor dat je meer gedaan krijg in je bedrijf. Het is niet alleen iets dat je doet omdat de Belastingdienst dat wil. De boekhouding is de hoeksteen van jouw bedrijf.

Hoe zit dat precies?

Je werkt met producten, diensten en/of mensen binnen jouw bedrijf. Je levert aan klanten die hiervoor betalen. Je maakt kosten en die kosten moeten gedekt worden door de betalingen van de afnemers. Tegelijkertijd wil de Belastingdienst ook graag een deel van het verschil tussen de kosten en opbrengsten.

Dit alles vraagt om een sterk en actueel overzicht. Als ondernemer moet je op elk moment kunnen zien hoeveel geld er nog binnenkomt en wat er nog betaald moet worden. Ook is het overzicht over de overheadkosten, personeelskosten en overige financiële posten een belangrijk element.

Heb je de boekhouding niet op orde of ontbreken er kostenposten in de overzichten? Dan loop je het risico dat je niet langer de marge binnenhaalt die vereist is. Vooral bij zzp´ers die vaak ‘van de hand in de mond’ leven is dit gevaarlijk.

Het profijt van een goede boekhouding

Een correcte en actuele boekhouding heeft tal van voordelen, waaronder:

  • Overzicht over facturen die nog niet betaald zijn door afnemers;
  • Leveranciersfacturen die nog betaald moeten worden;
  • Correcte overzichten voor aantrekken van vreemd vermogen;
  • Duidelijk inzicht in de marges;
  • Overzicht over kostenposten en daarmee mogelijkheden om te besparen.

Met de juiste middelen op weg naar uitbreidingen

Heb je de boekhouding op orde en weet je precies waar de mogelijkheden liggen? Pas dan kun je op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden die op de langere termijn een sterke bijdrage leveren aan de winst in jouw onderneming. Maar dan is het wel zaak dat dit ook weer op de juiste manier in de boekhouding terechtkomt natuurlijk!