Mobiel werken: de voor- en nadelen

Thuis beginnen, na de file naar kantoor rijden en in een verloren uurtje tussen twee afspraken de laptop openklappen en gewoon doorwerken… dat is nou mobiel werken. Maar wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk? Je leest het hieronder.

Werk en privé in balans

Uit onderzoek blijkt dat de medewerkerstevredenheid stijgt als een bedrijf de mogelijkheid tot mobiel werken biedt. Geen wonder want flexibiliteit biedt medewerkers de mogelijkheid om werk en privé beter in balans te brengen. Af en toe vanuit huis werken is handig met een gezin, want even de kinderen naar school brengen of samen lunchen is geen probleem. De tijd die medewerkers besparen door niet in de file te staan, worden besteed aan het werk en aan persoonlijke doeleinden. Bijkomend voordeel is dat tevreden medewerkers betekent dat het ziekteverzuim lager is. Die juiste balans vinden tussen werk en privé gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Thuis werken kan ervoor zorgen dat mensen langer doorwerken en onvoldoende ontspannen. Daarom spreken sommige bedrijven af om buiten werktijd alleen bij uitzondering nog te bellen of mailen over het werk. Het management zou daar het goede voorbeeld in kunnen geven.

Geld

Mobiel werken heeft als positief effect dat de bedrijfskosten lager zijn. Minder vaste werkplekken en meer flexplekken betekenen een kleiner, efficiënter gebruik van het kantoor en parkeerplaatsen. Medewerkers kunnen ook in de trein werken of op een werkplek buiten de deur. Bovendien zijn flexwerkers productiever, ze besteden meer tijd van de werkdag aan hun werk. Soms pakken ze buiten kantooruren de telefoon op of beantwoorden ze een urgente mail. Dat zorgt voor meer tevreden klanten en een hogere omzet. Ook op macroniveau is mobiel werken gunstig. Het zou de Nederlandse economie 5 miljard euro opleveren als iedereen die flex kan werken dat ook gaat doen.

Positieve uitstraling

Innovatief, flexibel en vooruitstrevend. Zo kijken klanten naar bedrijven die mobiel werken. Het werkt natuurlijk alleen als medewerkers worden vertrouwd en op hun prestaties worden beoordeeld en daar houden opdrachtgevers van. Bovendien draagt mobiel werken bij aan een beter milieu en lagere filedruk, dat past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Allemaal goed voor een positieve uitstraling van je bedrijf.

Contact met collega’s

Een risico van flexibel werken en minder tijd op kantoor doorbrengen is het verliezen van contact tussen collega’s. Even kletsen bij het koffieapparaat is er niet meer bij als iedereen thuis of onderweg aan het werk is. Maar die sociale contacten zijn ook belangrijk voor een prettig werkklimaat. Zorg ervoor dat medewerkers toch regelmatig op kantoor aanwezig zijn en ook face to face met elkaar samenwerken. Fysiek bij elkaar in de buurt werken maakt het ook makkelijker om informeel te overleggen of even bij elkaar mee te kijken bij een lastig klusje.