Tips voor concentratieproblemen op het (thuis) werk

Door de maatregelen van de overheid werkt het grootste deel van Nederland nu thuis. Dit is natuurlijk voor iedereen een tijdje heel erg wennen geweest. Je privé leven en je werk lopen dan ineens wel heel dicht langs elkaar. Veel mensen gaven dan ook aan sneller afgeleid te raken door het thuiswerken. Dit kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Kinderen die door het huis rennen, een klussende partner of het hebben van veel afleiding op je werkplek. Hoe je je toch goed kan concentreren tijdens het thuiswerken? Dat lees je hieronder!

Begin je dag met bewegen

Tijdens de coronacrisis kunnen we allemaal een stuk minder bewegen. De voetbalclub is dicht en naar de sportschool gaan zit er voorlopig ook nog niet in. Die beweging valt dus al weg. Ook het fietsen naar het station of je werk gaat niet meer. Al deze beweging was normaal gesproken een goede uitlaatklep voor onze energie. Nu deze uitlaatklep is weggevallen zitten veel mensen met extra energie waardoor ze sneller afgeleid raken. De oplossing? Begin je dag met een half uurtje bewegen. Laat de hond uit, ga een rondje hardlopen of stap op de fiets. Dit zal je gedurende dag enorm helpen met je concentratie.

Breng structuur aan in je dag

Doordat je nu thuiswerkt is de normale structuur van je werkdag waarschijnlijk ook grotendeels weggevallen. Je hebt niet meer het dagelijkse overleg met je collega’s om 9 uur of iets dergelijks. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller afgeleid raakt door andere dingen. Je mist de vastigheid en je bent nu op zoek om dit op andere manieren in te vullen. Dit kan leiden tot concentratieverlies. Ons advies? Stel voor jezelf tijden van de dag op waarop je dingen gaat doen. Check bijvoorbeeld iedere ochtend om 8:30 je mail. Daarnaast is het heel handig om voor iedere dag een to-do lijstje op te stellen. Je hebt dan voor jezelf duidelijk wat er moet gebeuren en hierdoor kun je je beter op je taken concentreren.

Zorg voor een rustige werkplek

De meeste concentratieproblemen ontstaan door een onrustige werkplek nu je thuis moet werken. Dit is natuurlijk ook volkomen logisch omdat je ineens met je gezin of je partner de hele dag thuis bent. Hoe je toch een rustige plek creëert waar je geconcentreerd kan werken? Zorg voor een opgeruimd bureau in een ruimte met voldoende natuurlijk licht. Spreek met de mensen in je huis af dat ze op je werktijden niet binnen mogen komen. Zo stel je duidelijke grenzen op en wordt je minder gestoord tijdens je werk. Heb je last van geluidsoverlast? Werk dan met oortjes in en zet een afspeellijst aan waar je goed op kunt werken.