Zo creëer je een positieve werksfeer in je bedrijf

Voor een bedrijf is het van groot belang dat de werknemers zich prettig voelen in een positieve omgeving. Ondanks dat het zakenleven soms hard kan zijn en er soms weinig sprake is van transparantie en eerlijkheid, is het toch zaak dit zo goed mogelijk te creëeren. Positieve werknemers werken beter samen, wat voor efficiëntie zorgt. Maar hoe zorg je nou als manager/leidinggevende dat er zo’n sfeer gecreëerd wordt? Dat maken we je hier duidelijk.

Werkdruk

Ten eerste is het belangrijk dat de werkdruk niet te hoog is. Stel haalbare doelen zodat je werknemers niet genoodzaakt zijn om alsmaar over te werken en zo in een negatieve spiraal belanden. De doelen moeten ook weer niet te laag zijn waardoor de productiviteit eronder lijdt. Motiveer je medewerkers en spreek uit dat jij denkt dat ze het kunnen. Zeg ze ook als ze bijvoorbeeld een goed resultaat hebben behaald. Hierdoor voelen ze zich gewaardeerd, en dat is voor veel mensen een van de belangrijkste zaken in hun baan waardoor ze gemotiveerd blijven.

Duidelijkheid

Zorg ook voor duidelijkheid en structuur. Zo kunnen je werknemers zelfstandiger aan het werk doordat ze weten wat ze moeten doen. Er gaat zo ook minder tijd verloren aan het vragen over onduidelijkheden waardoor de arbeidsproductiviteit bevorderd wordt.

Stel je open

Het privéleven van collega’s beïnvloedt regelmatig de arbeidsproductiviteit. Iemand kan zich niet zo lekker in zijn vel voelen waardoor het ook niet zo goed gaat op het werk. Zorg er als manager voor dat jij je open opstelt en ook je persoonlijke zwaktes en/of moeilijkheden laat zien. Zo laat je zien dat jij ook gewoon een mens bent met zijn eigen verbeterpunten en privé moeilijkheden. Je zorgt er hierdoor voor dat medewerkers zich ook openstellen tegenover jou en tegenover collega’s. Ze kunnen hun hart luchten waardoor ze zich beter kunnen voelen en weer productief bezig kunnen zijn.

1+1=3

Voor de productiviteit en efficiëntie van je bedrijf is het belangrijk dat je werknemers goed kunnen samenwerken. Teambuilding kan een erg goede tool zijn om dit te bereiken. Borrels, teambuildingsdagen en personeelsuitjes zijn voorbeelden van manieren om een groepsband te creëren. Als je het echt goed aanpakt bedenk je iets leuks voor iedere dag in bijvoorbeeld de lunchpauze zoals met z’n allen pingpongen of andere kleine leuke activiteiten om én even niet bezig te zijn met werk waardoor je daarna weer goed bezig kan zijn, én een groepsband te creëren waardoor samenwerking bevorderd wordt. Zo creëer je een positieve werksfeer terwijl je de productiviteit via twee wegen bevorderd.